Hogyan készül a frissen pörkölt szemes kávéból finom kávéital?
A szemes kávé őrlésének minősége és finomsága az egyik legfontosabb kritérium a jó minőségű ital készítésénél. A jó pörkölés után a kávé ízét és tulajdonságait a kávépor eksztrakciója határozza meg. Az eksztrakció sebessége teljes mértéken a szemes kávé őrlésének finomságától függ és nem az árától.
A jó minőségű kávé elkészítéséhez pontosan be kell tartani az eksztrakcióhoz szükséges időnek megfelelő kávéőrlési minőséget.
A frissen pörkölt szemes kávé őrlési finomsága és eksztrakciójához szükséges megközelített idő:
- Finom őrlés – 1-4 perces eksztrakcióidő. Trökös kávé készítéséhez alkalmas őrölt kávé, melyhez professzionális kávéőrlő gépre van szükség.
- Közepes őrlés – 4-6 perces eksztrakciós idő. Presszógépek és mokkakészítők számára ideális.
- Durva őrlemény – 6-8 perces eksztrakciós idő a csepegtetős kávéfőzőkben való használatra alkalmas.
Finomabb kávé őrlemény – gyorsabb eksztrakció
A kávéőrlés mesterei rengeteg őrlési finomságot különböztetnek meg, a 0,5-0,6 mm-es szemektől a porfinomságú őrlésig. A finom porrá őrölt kávét törökös kávénak is nevezik. Az ilyen őrlemény elkészítéséhez ipari méretű, drága, professzionális őrlőgépekre van szükség. Az őrlés után az elkészült kávéport szitálják, és szükség esetén a nagyobb szemcséket tovább őrölik.
A szemes kávé őrlésének finomsága az elkészítés módjának felel meg
A frissen pörkölt kávét elméletileg nem lehet hosszú időn keresztül tárolni. A kávéőrlés tovább csökkenti az eltarthatósági időt. A pörkölés alkalmával keletkezett aromák a kávészemek burkában záródnak, őrlés után ezek fokozatosan és folyamatosan elpárologna. Egy kiváló minőségű, prémium kategóriájú kávé az őrölést követő napon már csak hagyományos kávénak tekinthető, még egy nap elteltével elveszti valódi ízét.
Hogyan kell szemes kávét őrölni?
A frissen pörkölt szemes kávét csak és kizárólag a főzést megelőzően szabad megőrölni. A legjobb megoldás a kiváló minőségű elektromos őrlőberendezés használata. A kávét nem szabad hosszú időn keresztül őrölni, mert a kávépor felmelegedése is aromavesztéssel jár. A legjobb automata kávéfőzők a kávéital elkészítése előtt önműködően megőrölik a szükséges kávémennyiséget.
Kávé őrlemény típusok ára és elkészítése az őrlőben. További érdekes és izgalmas témák mindenki számára olvasásra: kávé eladás és ára, szemes kávé pörkölés, őrlő gép Budapesten bérlés, ár.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.